4. ICV KONGRES CONTROLLERA 2016.

• Najveći događaj u controllingu u bivšoj Jugoslaviji

• 500 controllera i CFO na jednom mestu

• 27 sjajna govornika i panelista iz prakse

Tema Kongresa bila je „Controller za 21. vek“.  Na 4. ICV Kongresu controllera Srbije okupili smo 500 controllera i CFO na jednom mestu. Ovom rekordnom broju doprineo je sjajan program i fanatastičnih 27 govornika:

1. Ronald Seeliger, CEO, HEMOFARM

Ronald je sa publikom podelio nekoliko svojih zapažanja o controllerima. Controlleri su bili uglavnom povezivani sa Excelom, međutim tokom vremena sve više su se povezivali sa biznisom i učestvovali u donošenju odluka.

 

2. Zoran Daljević, CFO, ATLANTIC GRUPA

Zoran nas je podsetio da su i pre controllera posao obavljali i računovođe i finansijski menadžeri i dobro poznati plan i analiza. Međutim sa razvojem tehnoligije postalo je nezamislivo da imamo kompaniju bez controllera. Jedan od trendova o kojima je Zoran govorio je i Big Data.

 

3. Mari Glavonjić, Supply Chain and Controlling Manager, BASF

Mari je napravila komparaciju controllinga nekad, sad i šta nas očekuje u budućnosti.

 

4. Dragan Vještica, Head of Controlling, DR. OETKER

Dragan je objasnio kako nastaje dobar controlling i šta čini uspešnog controllera. Takođe, predstavio je vezu između IT-a, controllera i menadžera i jedan od trendova, Big Data.

 

5. Nikola Uzelac, zamenik generalnog direktora za strateško planiranje, DDOR Novi Sad

Napravio je komparaciju između šire i uže slike. Često pomislimo da je neka situacija dramatična ako gledamo samo ono što je ispred nas. Kada se pogleda šira slika, situacija je drugačija.

 

6. Milan Vujinović, Head of controlling, FRESENIUS MEDICAL CARE

Milan je prestavio svoju kompaniju na primeru Balanced Scorecard-a. Uloga controllinga u BSC je velika jer konstantno učestvuje u definisanju i praćenju ciljeva. Ono što je najveće dostignuće je automatizacija izveštavanja.

 

7. Dragan Radosavljević, CFO, STRAUSS ADRIATIC

Dragan nas je sproveo kroz istoriju i ukazao da se susrećemo sa sličnim problemima kao i u prošlosti. Dragan smatra da je 21. vek vreme nestabilnosti i povećanog rizika. Ono što je neophodno je redizajn funkcije finansija.

 

8. Željko Ciganović, Chief Controlling Officer, UNISOL GRUPA

Željko nam je prikazao kako controlling ne bi trebalo da izgleda i kako funkcioniše dobar controlling. Takođe, upoznao nas je i sa vizijom UNISOL grupe za 2025. godinu.

 

9. Ivana Dagović, Finance controller, MARBO PRODUCT – PEPSICO COMPANY

U kompaniji Pepsico controller treba da promoviše i usadi drugim ljudima ono što Pepsico smatra da je poželjno ponašanje. Controller nije više samo unutrašnji deo organizacije već biznis partner koji pomaže svim odeljenjima da ostvare vodeće principe.

 

10. Stevan Čomić, direktor sektora controllinga, ERSTE BANKA

Stevan je napravio paralelu sa čuvenim Titanikom i objasnio na tom primeru osnovne zadatke controllera.

11. Katarina Vučković, Marketing professional B2C, B2B and Corporate, CANON

Katarina je prezentovala kako je u kompanija Coca Cola uspešno implementarino centralizovano rešenje za štampu koju su zajedno radile kompanije Canon i Perihard.

 

12. Nemanja Čukić, zamenik direktora maloprodaje, FORMA IDEALE

Nemanja je objasnio kako teče proces izveštavanja u njegovoj kompaniji i sa kojim su se sve izazovima susretali u tom procesu. Takođe pričao je i kako adekvatno BI rešenje, koje je implementirala kompanija ADACTA, može da pomogne kompaniji.

 

13. Slobodan Đurić, konsultant, GOPRO

Slobodan je objasnio kako je implementacijom BI alata napravljena ogromna ušteda u vremenu u Delfi knjižarama. Implementaciju rešenja radila je kompanija GoPro.

 

14. Daniel Potočnik, direktor, CRMT

Daniel je objasnio implementaciju Tagetikovog rešenja na primeru kompanije Triglav. Najveći benefit je ušteda vremena kroz automatizaciju procesa.

 

 

Panel IT – Kako IT može da pomogne controllerima?

Učesnici panela bili su:

 

Panel CEO – “Šta CEO očekuje od controllera?”

Učesnici panela bili su:

 

Panel MNC – “Koliko su strane kompanije doprinele razvoju controllinga u Srbiji?”

Učesnici panela bili su:

 

Više detalja možete pronaći na mcb.rs