2. ICV KONGRES CONTROLLERA 2014.

• 300 controllera na jednom mestu

• 8 govornika koji su isključivo iz prakse, 2 iz inostranstva

• Centralni događaj za controlling u Srbiji

Na 2. ICV Kongresu controllera je prisustvovalo 300 controllera i finansijskih direktora. Kongres je održan u Beogradu, 20.5. 2014. u hotelu Crowne Plaza. Zvaničan moto Kongresa je bio FUNKY CONTROLLING (funky=moderan, nov, inovativan, neočekivan…). Na Kongresu smo imali 8 sjajnih govornika iz prakse, koji su podelili svoje znanje sa kolegama.1. Bjarte Bogsnes, Vice President Performance Management Development, STATOIL ASA
Bjarte je glavni controller norveške naftne kompanije STATOIL, koja je 30 puta veća od NIS a.d. Bjarte je govorio o konceptu Beyond Budgeting. Koncept Beyond Budgeting podrazumeva da kompanija nema proces budžetiranja. To znači da oni nemaju fiksne planove i da ne postoji proces izrade budžeta.

2. Marija Švigir, psiholog, MENADŽMENT CENTAR BEOGRAD
Marija je govorila o psihologiji u controllingu.  Potrudila je da nam ono što je pričala pokaze i vizuelno. Pokazala i dva filma o govoru tela. Marija je svoju priču odmah primenila u praksi uz pomoć učesnice Kongresa.

3. Slobodan Žepinić, finansijski direktor, HENKEL
Slobodan je izazvao dosta polemike i pitanja oko Shared Service-a (“zajedničke službe”). U Henkelu postoje Service Shared Centri (SSC) u Češkoj i na Filipinima, gde su smeštene zajedničke službe za ceo Henkel.

4. Denis Petrović, partner, CONTROLLER INSTITUTE AUSTRIA
Denis je objašnjavao kako se menjao fokus strategijskog menadžmenta i controllinga tokom istorije, i to posebno na primeru Austrije. U Austriji svaka državna agencija i ministarstvo ima controlling.

5. Natalija Mihajlović, Head of controlling, SIEMENS
Natalija je na početku svoje prezentacije uporedila Funky i Freaky controlling. Funky controlling podrazumeva podršku drugima u ostvarivanju ciljeva. U Freaky controlling vlada nepoverenje i sumnja – svi i sve je predmet kontrole.

6. Mina Mićanović, direktor, POSLOVNA INTELIGENCIJA
Mina je osoba iz IT branše.  Iznenađujuće za ljude iz IT sveta, Mina je na izuzetno vizuelan način približila viđenje IT, controllinga i procesa.


7. Ivan Dačković, Head of controlling, SOCIETE GENERALE
Ivan nam je opisio jedan (ne)običan dan u poslu controllera.  Na kraju prezentovanja, Ivan nas je iznenadio time što je svoj  šestočlani tim i pozvao na binu.


8. Ivana Milić, finansijski direktor, MICROSOFT
Ivana nam je pokazala kako izgleda veza controllinga, finansija i HR u  kompaniji Microsoft.

 

Više detalja možete pronaći na mcb.rs